DEDEKTİF - ÖZEL DEDEKTİF

Ocak 21, 2019
Birçok suç olayının araştırılması, suç işleyen kişilerin sanal, fiziki ve teknik şekilde takip edilmesi için, gelişmiş ülkelerde faaliyet gösteren özel dedektif bulunmaktadır. Bu hususta faaliyet gösteren şirketlerin büyük çoğunluğu, yasal düzene uygun aktivitelerde bulunmaktadırlar. Yapılan işlemlerde; müşteri gizliliğinin sağlanmakta ve bahse konu geçen kişilerin kimlikleri gizli tutulmaktadır. İşlemlerin sonuçları 3. şahıslar veya basın kuruluşları ile paylaşılmamaktadır. Özel dedektif ve müşteri arasında gizli tutulan tüm bu bilgiler için, öncelikle sözleşme hazırlanmaktadır. Sözleşmenin içeriğinde gizlilik maddeleri yer almaktadır. 7 farklı gizlilik maddesinin içeriği; çalışmaları sadece, müşteri ve firma bileceği ve çıkan bilgilerin, hukuksal işlem gerekmedikçe başkasıyla paylaşılmasının suç olduğu tebliğ edilmektedir. Tebliğ yapıldıktan sonra ise, konuyla alakalı işlemlere başlanmaktadır.

Sanal Araştırmalar Nedir?

Sanal araştırma veya sanal takip, dedektif veya sıradan kişiler tarafından uygulanabilen ve hedef kişinin sosyal medya hareketlerinin takip edilmesi işlemine denilmektedir. Hedef kişinin aktif kullandığı cep telefonu, bilgisayar veya tableti üzerine yüklenilen takip yazılımı ile, kişinin sosyal medya hesaplarında kimlerle konuştuğu, görüştüğü ve sosyal medyalarda vaktini nasıl geçirdiği veya cep telefonu ile kimlerle irtibata geçtiği tespit edilmektedir. Fiziki takip yapılması için, kesinlikle dedektif olması şart koşulmuştur. Lakin sanal takip için, yazılma sahip olan herkes çalışma yapabilir. Yazılımın yanlış yerde kullanılması suç ve tehlike oluşturmaktadır. Bunun için, öncelikle yazılımın nerelerde kullanılabileceği öğrenilmeli ve sonra bu tarz işlemlere başvurulmalıdır. Bu hususta gereğince dikkatli olunmalıdır.

Teknik Takip Çalışmaları Nedir?

Özel dedektif veya polis, savcılık onayı verildikten sonra, suç işleyen kişinin tespit edilmesini sağlamaktadır. Türkiye’de bu durum birebir böyle değildir. Avrupa’da uzun zamandır bu şekilde ilerleyen teknik takip çalışmalarının, Türkiye’ye örnek olması gereklidir. Teknik takip ile; kişinin cep telefonu kayıtları, üzerine olan mal variyeti, kredi kartı ekstreleri, yakın tarihte yaptığı harcamaları, iş ortakları ve her faaliyeti araştırılmaktadır. Dedektif, Türkiye’de teknik takip yapabilmek için, öncelikle konu hakkında savcılığa başvurması ve alınan onay ve izinden sonra faaliyet göstermesi gereklidir. Onay olmaksızın yapılan çalışmalar, mahkeme nezdinde büyük suç teşkil ettiği için, böyle işlemlerin gizli tutulması ve kimseyle paylaşılmaması gereklidir. Paylaşılması takdirinde hem kurum, hemde müşteri suçlu bulunacak ve haklarında yasal işlemler başlatılacaktır.

Paylaşım Butonları :

Sonraki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »
0 Yorumlar