DEDEKTİF - ÖZEL DEDEKTİF

Ocak 02, 2019

Türkiye Özel Dedektiflik Bürosu (Araştırma Hizmetleri), Türkiye Dedektifler Derneği üyesidir. Özel dedektif olmak isteyen veya dedektiflik firmaları kurmak isteyen kişi ya da kişiler, öncelikle derneğe üye olmalıdır. Türkiye’de araştırma çalışmaları, CMK ve TCK esasları baz alınarak yapılmaktadır. Türkiye’de, dedektiflik ile ilgili yasa taslağı bulunmadığı için, Anayasa kurallarının uyarınca faaliyet gösterilmektedir. Kişi Özgürlüğü ve Güvenliği Hakkı, İnsan Hak ve Özgürlükleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince faaliyet gösterilmektedir. Türkiye Anayasasında henüz daha yasal bir düzenleme yapılmadığından dolayı, araştırma çalışmaları için özel dedektif hakkında belirlenen yetki ve izinler sınırlı olmaktadır. Araştırma hakkında yapılan herhangi bir çalışmada, mevcut yasalar incelenmekte ve güncel yasaların çizgisinde faaliyet gösterilmektedir. Fiziki takip gerçekleştiren personeller, hedef kişinin herkese açık ve halk tarafından kullanılan alanlarda takip edilmesini ve herkese açık bilgilerinin elde edilmesini sağlamaktadırlar. Takip edilmesi talep edilen kişinin, herkes tarafından kullanılan mekanlarda takip edilmesi gereklidir. Kişi özel yaşam alanına girdiği zaman, yapılan takip suç oluşturacak ve kişinin durumda haklı olmasını sağlayacaktır.

Dedektif, yasal düzenlemelere ve hukuksal kurallara uygun plan ve faaliyet yapmaktadır. Davalar için delil toplama çalışmalarında, kişinin yaşam alanında rahatsız edilmemesi ve kişinin yaşamının kısıtlanmaması gerekmektedir. Takip yapılmadan önce hazırlanan yön planında, saha ekiplerinin uygulayabileceği tüm yöntemler aktarılmaktadır. Periyodik şekilde yöntemlerin uygulanması sayesinde, mahkemelerde kullanmak üzere delil elde edilmektedir.

Dava Dosyaları İçin Araştırma Çalışmaları

Türkiye’de, dava dosyaları hakkında araştırma yapması için belirlenen dedektif hakları ve yetkileri sınırlıdır. Avrupa ve Amerika’da durum böyle değildir. Türkiye’de yasanın, gelişmiş ülkelerde ki gibi olması için, dernek tarafından çeşitli düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. İsmail Yetimoğlu ve ekibi tarafından, 2008 yılında Türkiye Dedektifler Derneği hayata geçirilmiştir. Dernek ilk faaliyetlerine, Türkiye’de mesleğin yasallaşması için şikayet dilekçeleriyle başlamıştır. Bakanlık tarafından dikkate alınan şikayet dilekçeleri, ne yazık ki faaliyete ve yürürlüğe geçmemektedir. Dedektif hakkında belirtilen hakların ve yetkilerin daha geniş yelpazede değerlendirilmesi ve meslekte sadece kısıtlı kişilerin yetkisinin olması için hazırlanan şikayet dilekçelerinde, gelecek yıllar hesap edilmektedir. Ne yazık ki, mesleğin tecrübesiz ve amatör kişiler tarafından yapıldığına rastlanmaktadır. Dava dosyaları hakkında araştırma çalışmalarında, araştırma sertifikası ve faaliyet belgesi alan her türlü kişi, müşterilerinden gelen talepleri karşılamaktadır. Bunun oluşturduğu mağduriyet ve zararlar, birçok masum vatandaşın etkilenmesine sebep olmaktadır. Özellikle yasal çizgide devam ettirilmeyen çalışmalar, büyük sorunları beraberinde getirmektedir.

Özel dedektif için belirtilen yetkilerin sıklaştırılması ve T.C. Devleti tarafından, araştırma bürolarına yapılan teftişlerin sıkılaştırılması için, gerekli tüm mercilere şikayet duyurusunda bulunulmaktadır. 2008 yılından beri düzenli olarak devam eden bu mücadele, üzerinden 11 sene geçmesine rağmen başarıya ulaşmamıştır. Dernek başkanları tarafından yapılan açıklamalarda, mücadelenin başarılı olana kadar devam edeceği belirtilmektedir.

Paylaşım Butonları :

Sonraki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »
0 Yorumlar