Özel Dedektif - Dedektif

Şubat 19, 2019

ÖZEL DEDEKTİFLİK NEDİR?

Dedektif veya özel dedektiflik, ticari amaç ve düşünce biçimi olarak ortaya çıkmıştır. Bu meslek çalışanları için yaşam tarzı haline gelmiştir. Araştırma teknikleri ve detaylı planlama ile yapılmaktadır. Kapsamlı faaliyet ve araştırmaların hayata geçmesi için takım çalışmaları veya bilişim çalışması başlatılmaktadır. Araştırma çalışmaları klasiktir, fakat gün geçtikçe bu olgu yerini değiştirmeye başlamıştır. Değişen toplum hayatı, teknoloji alanında ilerlemeler ve gün geçtikçe artan istekler bu duruma etken olmaktadır. Araştırma çalışmalarının temeli bireysel ve kurumsal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tüm sektör genelinde toplamda 86 farklı hizmet çeşidi bulunmaktadır. Özel dedektif olmak için tüm bu konuların bilinmesine gerek bulunmamaktadır. Zeki, bilgili, yetenekli ve sabırlı olan kişiler olabilmektedir. Zamanla hukuksal tecrübeler elde edilmeye başlamakta ve araştırma çalışmaları üst seviyelere taşınmaktadır. Yani bu demektir ki; hizmet veren özel araştırmacıların, iş hayatı boyunca tecrübe edindiği bilgiler veya yaptığı çalışmalar ya da şahit olduğu olaylar, güncel yapacağı olayların kalite ve başarısını tetiklemektedir.


TÜRKİYE’DE ÖZEL DEDEKTİFLİK HİZMETLERİ

Türkiye’de özel dedektiflik hizmetleri, 27 yıldır yapılmakta olan araştırma çalışmalarıdır. Türkiye’de ilk özel dedektif 1993 yılında görevine başlamıştır. Zamanla yeni bürolar ve personeller mesleğe dahil olmuştur. Günümüzde yaygın şekilde araştırma büroları bulunmaktadır. Türkiye’nin 81 ilinde dedektiflik ve araştırma büroları bulunmaktadır. Araştırma bürolarının kendine özgü kural ve prensipleri bulunmaktadır. Büroların çalışma tarifeleri ve standartları birbirlerinden farklı olmaktadır. Araştırma büroları tarafından, Türkiye’de ortaklaşa alınmış karar bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında dedektiflik hakkında yasa bulunmamaktadır. Bu durum firmaların kendi içinde, kendi kararlarını almalarına sebebiyet vermiştir. Dedektif için devlet tarafından belirlenen hukuk ve kuralların olması gerekmektedir. Türkiye’de bu durumun eksik kalması, araştırma sektöründe problemler yaşanmasına ve müşterilerin mağduriyet yaşamasına veya ülkemizin diğer ülkelerden geri kalmasını sağlamaktadır. Avrupa’nın tüm ülkelerinde bu durum legaldir. Türkiye’de de legaldir fakat, araştırma mesleğinin adı tam olarak belirlenmemiştir. Dedektiflik büroları bunun için, mevcut yasalarda belirtilen kurallarla işlem yapmaktadır. Bu durum tamamen legal ve hukuka uygun şekilde yapılmaktadır.


DEDEKTİFLİK ÜCRETLERİ

Özel dedektif için belirlenen ücretler bulunmaktadır. Bunlar paket halinde veya günlük olmaktadır. Profesyonel araştırma bürolarının hizmetlerinde, müşterilerine sundukları paket seçenekleri bulunmaktadır. Tarifeler şeklinde sunulan bu hizmetler, firmaların yetkinliğine, tecrübesine, iş gününe ve çalışma prensiplerine göre değişmektedir. Durum hakkında, müşteriler ile firma karşılıklı olarak istişare yapmalı veya durumun ne için yapıldığı net olmalıdır. Bunun için amaç belirlenmeli ve amaç uğruna plan belirlenmelidir.


Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında “dedektif” ibaresi bulunmadığı ve hakkında yasa olmadığı için, dedektiflik ücretleri firmaların potansiyellerine göre belirlenmektedir. Oysa ki, bu durum hakkında devlet tarafından belirtilen bir yasa olsaydı, her firma aynı şart ve ücret karşılığında hizmet verecekti. Yasanın olmaması hukuksal boşluklar meydana getirmektedir ve masum müşterilerin mağdur olmasını sağlamaktadır.

Paylaşım Butonları :

Sonraki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »
1 Komentar
avatar

Türkiye'de özel dedektif, uzun yıllardır bulunmaktadır. Ülkemizde bu alanlarda çeşitli çalışmalar ve incelemeler yapılmaktadır. Türkiye'nin bu konuda pozitif yaklaşımları ve tüm dünyaya sergilenir bir şekilde verdiği hizmetleri bulunmaktadır. Türkiye'de dedektiflik 1993 yılında çıkmıştır, fakat zaman içerisinde hızla yaygınlaşmış ve halk tarafından kabul görmeyi başarmıştır. Bu konularda pozitif yaklaşımlar ve başarılı çalışmalar yapılmaktadır.

Balas